Wie bezoekt de bibliotheek?

Bibliotheekbezoekers van 2015 tot en met 2019 in de bibliotheek van Strombeek-Bever

Als bibliotheek is het belangrijk om de bezoekersaantallen te analyseren en om zo te kunnen inspelen op een breed publiek, verdeeld over onze deelgemeentes. De lokatie van de bibliotheek in Strombeek-Bever is historisch gegroeid en dateert nog van voor de fusies. Tot voor kort was er, naast de hoofdbibliotheek in Strombeek-Bever, ook nog een deelbibliotheek in de Charleroyhoeve in Grimbergen alsook enkele deelbibliotheken in andere deelgemeentes, al of niet verbonden aan een school.

Cijfermateriaal van 2015 tot en met 2019 leren ons dat 58% van de bezoekers in de bib van Strombeek-Bever uit de fusiegemeente Grimbergen komt. 12% komt uit Vilvoorde, 10% uit Meise, Wolvertem, Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos en 7% uit Brussel. Opvallend is dat weinig inwoners uit Humbeek en Beigem de Strombeekse bibliotheek bezoeken. Ook opvallend is dat slechts 17% uit Strombeek-Bever zelf komt. Dit leert ons dat de lokatie van een bibliotheek toch wel belangrijk is. De cijfers uit 2020 een 2021 werden niet meegenomen in deze statistiek omwille van de COVID 19 periode.

Voor de bibliotheek van Grimbergen zien we voor 2019 dat het aandeel van inwoners uit Humbeek en Beigem weinig anders is en dat het aandeel bezoekers uit de deelgemeente Grimbergen meer dan verdubbelt en dat het aandeel bezoekers uit Strombeek-Bever heel sterk vermindert. Ook het aandeel ‘overige’ halveert.

Bibliotheekbezoekers: deelbibliotheek Grimbergen en hoofdbibliotheek Strombeek-Bever in 2019

Deze cijfers zijn een van de argumenten waarom het bestuur beslist heeft om de nieuwe bibliotheek van de toekomst meer centraal in Grimbergen te plaatsen. De bibliotheek zal, in de toekomst, dan ook volwaardig deel uitmaken van de nieuwe zijvleugel aan het gemeentehuis in Grimbergen. De centrale ligging en de inbedding in het nieuwe administratieve centrum zal het aantal bezoekers uit onze gemeente niet alleen doen stijgen maar zal de fysieke afstand vanuit de verschillende deelgemeentes gelijk verdelen.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: