Mijn competenties

Het is vervelend om over je eigen competenties te spreken. Bij het verkiezen van politici is het voor de burgers echter wel belangrijk om te kunnen kiezen op basis van competenties. Het is niet omdat iemand politieker wil worden, dat hij per definitie ook geschikt is om dit goed te doen. Naambekendheid en populariteit spelen mee, maar de persoonsgebonden competenties zijn nog veel belangrijker.

Onder dit item vindt je een overzicht van de competenties waarover ikzelf, in alle bescheidenheid, denk te beschikken. Ze vormen een aanvulling op de kernwaarden die voor mij belangrijk zijn in de politiek, en die je ook op deze site kan vinden.

  1. Verwerken en samenvatten van grote hoeveelheden informatie. Dossierkennis is essentieel bij onderhandelingen en bij het voorbereiden van keuzes. Om efficiënt te kunnen werken en om het hoofd te kunnen bieden aan de talrijke taken die als politicus op je af komen, moet je in staat zijn om snel grote hoeveelheden informatie te verwerken. Mijn academisch werk aan de universiteit heeft ertoe geleid dat dit een van mijn sterke punten geworden is.
  2. Interpreteren van resultaten uit onderzoek. Politiek ‘new style’ is gebaseerd op studies, statistiek, enquêtes edm… Politiek is meer dan ooit een wetenschap aan het worden. Data-verwerking en data-interpretatie vormen de laatste 20 jaar een aanzienlijk aandeel van mijn opleiding en werk.
  3. Schrijven van teksten. Als politicus verwacht men dat je vlot teksten, reacties, verslagen en speeches kan schrijven. Uit mijn publicatielijst kan je opmaken dat het schrijven van boeken, cursussen en artikels dagelijkse kost is voor mij.
  4. Communicatievaardigheden. Een leider hoort goed te zijn in het leiden van vergaderingen én in het geven van speeches. Politiek leiderschap vereist dan ook de nodige welsprekendheid en communicatievaardigheden. Dit is nu net een domein waarin ik al jaren geïnteresseerd ben, me diepgaand heb bijgeschoold en dagdagelijks gebruik in mijn huidige werksituatie. Zo zijn er bijvoorbeeld de talrijke communicatiecursussen die ik heb gegeven en mijn voorlaatste boek rond communicatie in de gezondheidszorg.
  5. Actief luisteren. We hebben twee oren en slechts één mond. Dit betekent dat we beter zijn in luisteren dan in spreken. Luisteren naar de burger en luisteren naar collega’s zijn dan ook essentieel vooraleer men zelf iets zegt. Deze vaardigheid is voor mij een aangeboren eigenschap, die ik onbewust gebruik. Mede ook omdat ik echt geïnteresseerd ben in mensen.
  6. Coachend leiderschap. Zoals in mijn politieke visie beschreven is politiek leiderschap een essentiële vaardigheid in de huidige politiek. Mijn eigen leiderschapsstijl is een coachende stijl. Dit is een stijl die op een geweldloze, oplossingsgerichte en faciliterende wijze anderen probeert aan te sturen en te empoweren. Dit betekent geenszins dat ik gemakkelijk ben in onderhandelingen, maar dit diplomatisch gehalte kan wel tot goede politieke resultaten leiden.

Voor alle duidelijkheid. Ik heb ook slechte eigenschappen. Het zijn mijn valkuilen en werkpunten waar ik dagelijks mee geconfronteerd wordt. Bewustmaking is voor mij dan ook een blijvend aandachtspunt. Ik hecht dan ook veel waarde aan persoonlijke feedback.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s